Als ik minder stress zou hebben en meer wijn zou drinken, maakt dat mij gezonder?

Als we naar de bewoners van de blauwe zones van de wereld kijken, lijkt het daar wel op

Dat bewegen goed is, weten we allemaal. Maar uit een Brits onderzoek komt een activiteit die het risico op hart- en vaatziekten met 20% vermindert. Maar ook van bewoners van gebieden met de hoogste levensverwachting ter wereld, kunnen we veel leren over gezondheid. Naast veel bewegen hebben deze gezonde wereldburgers bijvoorbeeld weinig stress en hebben ze andere regels dan de gezondheidsraad als het gaat om alcoholconsumptie. Maar moeten wij al hun leefwijzen wel als voorbeeld zien?

Tekst: Kathy van Maaren
Beeld: Pixabay

Tijdens een Britse cohortstudie hebben wetenschappers van bijna een half miljoen burgers informatie verzameld. Er werd gelet op eetgedrag en andere leefstijlfactoren. Maar dus ook op het trapgebruik. En wat bleek? Mensen die meer traplopen hebben een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Bij 1 tot 5 trappen per dag werd dit 3% lager en bij 11 tot 15 trappen zelfs 22% lager. Dus voortaan toch beter de trap pakken.

Waar nog meer uit blijkt dat traplopen bijdraagt aan de gezondheid, is de documentaire 'Living 100 Years: The Secrets of the Blue Zones’. Bewoners van de ‘blauwe zones’ hebben een hogere levensverwachting dan gemiddeld. Schrijver Dan Buettner ging op zoek naar redenen voor deze hoge leeftijd. Ze worden op één van de vijf plekken namelijk gemiddeld 90 jaar of ouder. Deze gebieden zijn te vinden in Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). 

Wat we ook kunnen leren van deze bewoners, naast voldoende bewegen, is hoeveel stress zij ervaren. Want ze hebben vaak maar weinig stress. Dit zorgt voor gezondheidsvoordelen. De verhoging van het risico op hart- en vaatziekten door stress is ook in Nederland bekend. Daarom moedigt de Hartstichting het aan om te zorgen voor voldoende ontspanning in je leven. 

Wat bijdraagt aan het lage stressniveau in de levens van de ‘blue zones’ bewoners is lichaamsbeweging met lage intensiteit. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ze naast trappen ook veel op steile hellingen lopen. Andere activiteiten die ze daar in het dagelijks leven hebben opgenomen zijn tuinieren, brood kneden, vee hoeden en pasta maken. Maar of je zin hebt om je eigen brood en pasta te maken en vee te onderhouden voor een gezond leven, is natuurlijk de vraag. 

We kunnen dus veel leren van de fitte oudjes. Er is wel een verschil tussen hun leefstijl en de adviezen van gezondheidsinstanties als het gaat om hart- en vaatziekten. Namelijk alcoholgebruik. De Gezondheidsraad adviseert om niet te drinken of het bij maximaal één glas per dag te houden. Aangezien het steeds duidelijker wordt dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol schadelijk zijn voor de gezondheid. Het risico op borstkanker bij vrouwen is bijvoorbeeld al verhoogd bij het drinken van slechts één glas alcohol per dag. Terwijl ze in de blauwe zones één tot twee glazen wijn per dag drinken. 

Als je nu denkt, ik kan honderd jaar worden met 2 glaasjes wijn per dag, kun je je afvragen of je ook de andere aspecten van de blauwe zones naleeft. Het is goed om te realiseren dat er, naast de glaasjes wijn die genuttigd worden, vaak plantaardig gegeten wordt. De bewoners eten maar kleine hoeveelheden vlees en verbouwen vaak hun eigen voedsel. Het is dus echt een ander leven dan hier. Maar je kunt je zeker een beetje laten inspireren door de levensstijl van deze gezonde mensen. 

Bronnen: National Library of Medicine, Atherosclerosis, Netflix; Living 100 Years: The Secrets of the Blue Zones, Woman’s Health, Hartstichting

Reacties

Populaire posts